Inuti en ChevroletAlla bilstereofantaster i Sverige har minst två mammor: sin biologiska mamma, och Marika ”Morsan” Forsell från Lycksele. Denna färgstarka kvinna ger begreppet aktiv pensionär en helt ny innebörd.

Om du inte bor i Västerbottens län, eller intresserar dig för bilstereo, då har du kanske inte hört talas om ”Morsan”. Det är då du ska läsa den här texten. Kanske har du sett en Chevrolet Trailblazer med ordet Morsan på registreringsskylten. Men du har kanske inte anat hur den ser ut på insidan. I slutet av mars 2013 åkte hon de 260 milen ner till Salzburg i Österrike för att delta i Europamästerskapen i bilstereo. Marika slutade på en andraplats i multimedia-klassen. Tre år tidigare hade hon vunnit SM i bilstereo. Sammanlagt har det blivit mer än tio pokaler från svenska och internationella tävlingar.

Klass och stall

Inom bilstereo tävlar man i olika klasser, som kan jämföras med viktklasserna i exempelvis brottning. ”Morsan” tävlar i klassen Advanced 4000, där utrustningen ska kosta max 4000 euro. Tack vare sponsring har Marika Forssell lagt ungefär hälften så mycket. Annars hade det inte varit möjligt för henne att tävla på den här nivån, hon är ju trots allt pensionär. Hennes bil är heller inte helt ny, utan från 2002. Hennes son, som var den som lockade in henne i bilstereovärlden, tävlar i en klass där det inte finns några kostnadsbegränsningar, och har en ljudanläggning för några hundra tusen i sin tävlingsbil. Den är också av märket Chevrolet.

Precis som de som tävlar i motorsport har Morsan ett stall bakom sig. I hennes fall består det av hennes son, Viktor, som är den som bygger de tekniska lösningarna, och maken, som tillsammans med Marika sågar, lackar och klär in konstruktionerna. Det är nödvändigt att vara flera, för enligt Morsan finns det inga genvägar fram till det perfekta ljudet. I ett klipp från Västerbottens-kuriren, som man kan se här, säger hon att hon rengör ventilationen till högtalarna med tops.