Varje år hålls något som kallas Classic Car Week i Dalarna. Den här veckan går ut på att folk med ett veteranbilsintresse kommer till platsen för att visa upp sina bilar, delta i olika möten och cruisa runt.

aldre-par-bil

I somras gick Classic Car Week av stapeln i Dalarna, som många gånger förr. Här kan man läsa om att man i år ville slå ett världsrekord under veckan. Rekordet handlade om att ha flest besökare på en drive-in-bioföreställning och det rekord man ville slå var det egna på 2 796 bilar. Rekordet slogs år 2005 och filmen som visades var ”Grabben i graven bredvid” den gången. Det som man tycker är roligast med att man har rekordet och försöker slå rekordet igen, är att Rättvik kan slå drive-in-bions hemland USA i antalet bilar på bion.

Ingen spontancruising

Men att åka på drive-in-bio är långt ifrån det enda man gjorde under CCW i år. Det var 25-årsjubileum och extra många bilar var på plats och cruisade. Det fanns dock inte så mycket utrymme för spontancruising eftersom rondellerna i Rättvik stängdes av i syfte att hindra detta, skriver Sveriges Radio.

Många inspektörer på plats

För att se till att hela veckan flöt på bra och alla bilar som var med faktiskt höll måttet och var besiktigade kallade polisen in extra resurser för att göra inspektioner. Vid dessa kunde man till exempel påpeka att det var dags för sommardäck för de bilar som faktiskt fortfarande körde med vinterdäck. Men det handlade också om att man saknade reflexer eller att man ändrat på avgassystemet.

”Det är hundratals bilägare som åkt fast i kontrollerar under sommaren.” Läs mer.