Bilcruising är ett nöje för många, speciellt under bilveckorna under sommarhalvåret. Men cruising-dagarna är riktiga miljöbovar – det är något som både Miljöpartiet och Naturskyddsföreningen vill uppmärksamma omgivningen på.

autobilNär CCW bjöd på cruising och bio uppe i Rättvik var det nog få som tänkte på att denna vecka även inbjuder en hel del miljöbovar. Det är nämligen inte alla gånger som de äldre klassiska bilarna har lika bra miljötänk i sin konstruktion som modernare bilar har. Och det är något som både Miljöpartiet och vill uppmärksamma. Tidigare år har dessa till exempel försökt få Classic Car Week att klimatkompensera för evenemangets utsläpp, men det var något som arrangörerna till exempel inte hann med i fjol dock har man detta i åtanke. Till exempel berättade en av de ansvariga för cruisingen för Sveriges Radio att man hanterar och arbetar med miljöfrågan på andra sätt under bilveckan. Vad man till exempel alltid uppmanar till är att personer som bor på campingen under eventet undviker att ta bilen i för stor utsträckning och man har även personer som arbetar med sophanteringen dagligen – och plockar upp skräp som inte hamnat i papperskorgarna. Enligt honom försöker man vara så miljövänliga man bara kan under bilveckan.

Steg i rätt riktning

Både lokala Miljöpartiet och Naturskyddsföreningen i Rättvik anser att arrangörerna för bilveckan har tagit steg i rätt riktning rörande miljön, men att de kan ta fler. Förslagsvis tycker de att bilveckan skulle kunna fokusera mer på kanske en elbilstävling eller elbilsutställning och liknande – för att uppmärksamma miljöfrågorna ännu mer. Men bilveckans arrangörer själva tror att elbilarna får vänta, men för 2017 års upplaga av CCW har man dock planer på att genomföra viss klimatkompensering genom att bland annat finansiera trädplantering.

Tänk på miljön under CCW genom att:

  • Aldrig köra på tomgång i bilparaden
  • Promenera istället för att ta bilen
  • Kasta skräp i soptunnor och inte på marken
  • Samåka om man måste ta bilen
  • Källsortera på sopstationerna på campingen