Ett bilköp är en stor investering och de flesta har inte tillräckligt med pengar själva för att ha råd. Därför finns en rad olika typer av finansiering för den som är intresserad av att bli med bil.

billan-pengar

De senaste åren har allt fler satsat på begagnade bilar och marknaden för dessa har pekat spikrakt uppåt.

”De senaste fyra åren har man sett en stark positiv trend när det kommer till tillväxten på marknaden.” Läs mer.

En anledning till att många väljer en begagnad bil framför en ny är för att en begagnad bil är betydligt billigare. Sedan är värdeminskningen inte lika stor på en begagnad bil. Men även om begagnade bilar är billigare, måste de flesta ha lite hjälp på traven för att ha råd med en bil. Det finns flera olika sätt att finansiera bilköpet och Expressen har listat fördelar och nackdelar med ett par av dem.

Olika typer av lån

En typ av finansieringsmetod är att ta ett blancolån och fördelen med detta är att man inte behöver någon kontantinsats eller behöver lämna någon säkerhet. Något som är negativt med denna typ av lån är dock att räntan blir rätt hög och att summan för lånet är begränsad. En annan typ av finansiering är att ta ett billån hos banken eller hos bilhandlaren. Här får man oftast bättre ränta och man låser inte lånet på någon bestämd tid. Däremot krävs en kontantinsats på 20 procent och vissa av långivarna kräver att man köper en helt ny bil för att lånet ska bli beviljat.