Dammsugning av bilNär våren står för dörren vill man möta den i en ren och fräsch bil. Många lämnar in bilen för att få den rengjord, men det mesta kan man göra själv.

Salt, lera, regn och snö sätter sina spår på de svenska bilarna. Har man dessutom barn så sätter de spår på insidan, och har man rest runt i landet under jul- och sportlovet syns det på passagerarplatserna. Riktigt ila kan det se ut om man har haft passagerare med anlag för åksjuka…

Invändig rengöring

Om man har svåra fläckar på inredningen av bilen kan det vara väl värt pengarna att skicka in bilen på rekond. Då ångas bilen invändigt, vilket får bort fläckar från såväl kräks som tappade glassar. Å andra sidan kostar det ganska mycket, 2500 kronor per gång, skriver Expressen. Då ingår även en utvändig rengöring. Har man råd kan man kosta på sig en rekond en gång om året, men 2500 är naturligtvis mycket pengar för många.

Man kommer långt även om man städar bilen själv. Gör så här:

 1. Plocka ur alla lösa föremål ur bilen, och töm handskfacket och andra förvaringsutrymmen.
 2. Ta ut golvmattorna.
 3. Spraya instrumentpanelen och andra hårda ytor med rengöringsmedel, och torka av med mikrofiberduk innan medlet torkar.
 4. Spraya insidan av rutorna, backspegeln och instrumentpanelen med fönsterputs.
 5. Dammsug sätena ordentligt, inte minst i sömmarna där smuts och damm ofta samlas. Lyft sitsarna om det går och dammsug under dem. Se till att ha ett smalt dammsugarmunstycke till hands för att kunna nå in i smala utrymmen, som mellan framsätet och handbromsen. Flytta de främre sätena framåt och bakåt för att komma åt ordentligt.
 6. Om det finns fläckar på sätena, spraya på rengöringsmedel och skrubba med borste. Om sätena är i läder, använd specialrengöring och följ anvisningarna på förpackningen. Tänk på att läder också måste återfuktas efter rengöring.
 7. Spraya insteg och andra kromade detaljer med metallspray.
 8. Om du eller någon av dina passagerare inte är allergisk: spraya med doftspray, eller häng upp en Wunderbaum.

Och så ett varningens ord: se upp med fläckar i taket. Ge dig inte på dem med en fuktig trasa, för då blir det kanske bara värre, utan använd specialmedel istället.

Utvändigt

När man är klar med den invändiga rengöringen kan man ge sig på exteriören, eller så gör man tvärt om, det är egentligen bara en smaksak. Man ska vara beredd på att det tar längre tid att rengöra bilen utvändigt, om man inte har drabbats av svåra fläckar på klädseln. Å andra sidan är det skönare för kroppen att rengöra bilen utvändigt, eftersom man inte behöver böja sig i knepiga vinklar.

 1. Börja med avfettningen, som är den viktigaste delen av rengöringen. Här är det viktigt att inte slarva. Börja med den nedre delen av bilen, sedan den övre och avsluta med fälgarna. Avfettningen ska gärna verka en stund, men det är viktigt att den inte hinner torka.
 2. Spola av bilen, helst med högtryckstvätt.
 3. Schamponera bilen med svamp.
 4. Torka av bilen med skrapa och mikrofiberduk.
 5. Vaxa bilen om du vill ha en glänsande lack.